Πολύ συχνά ακούω από ανθρώπους γύρω μου, ασκούμενους και μη, να εκφράζουν την αδυναμία τους να βρεθεί στην μέρα τους ελεύθερος χρόνος για άσκηση. Εύλογα, μιας και η καθημερινότητα τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και η μια υποχρέωση διαδέχεται την άλλη. Αν αναλύσουμε προσεκτικά τον όρο άσκηση, θα φτάσουμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα ότι για τον καθένα από εμάς σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό.
Για κάποιους άσκηση θεωρείται μια έντονη προπόνηση μεγάλης διάρκειας και για άλλους ένα απλό και μικρής χρονικής διάρκειας περπάτημα. Οι λόγοι αυτής της διάκρισης είναι πολλοί με βασικότερο όλων τη φυσική κατάσταση του καθενός μας. Βέβαια, για εκείνους που η άσκηση έχει τα στοιχεία μιας αθλητικής προπόνησης, ο χρόνος, εύκολα ή δύσκολα, πάντα θα βρίσκεται. Τι γίνεται, όμως, με όλους τους υπόλοιπους; Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από τον όρο άσκηση και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο κίνηση. Η άσκηση και η προπόνηση είναι έννοιες που μπορούν υποσυνείδητα να βαραίνουν κάποιον από το να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, η κίνηση όμως όχι.
Αφορμές εντός της ημέρας υπάρχουν πολλές, ας αρχίσουμε δειλά δειλά να τις αξιοποιούμε και να δραστηριοποιούμαστε. Μια βόλτα μέχρι το περίπτερο ή ένας περίπατος στο πάρκο της γειτονιάς είναι μόνο η αρχή που θα μπορέσει να μας βάλει στην διαδρομή αυτού που ονομάζουμε βελτίωση της σωματικής μας υγείας. Τα οφέλη με την πάροδο του χρόνου θα είναι πολλαπλά ξεκινώντας από την καρδιοαναπνευστική μας λειτουργία μέχρι και την ενδυνάμωση των μυών μας, μα πάνω από όλα θα μας δημιουργηθεί η ανάγκη να αλλάξουμε την σωματική μας κατάσταση. Από το σημείο αυτό και μετά η μετάβαση σε ένα γυμναστικό πρόγραμμα θα είναι ευκολότερη και σίγουρα πιο συνειδητή. Αφήστε τα κλειδιά του αυτοκινήτου για μεγαλύτερες αποστάσεις, βγείτε έξω στην πόλη ή στην φύση και
περπατήστε. Βάλτε το σώμα σας να λειτουργήσει αλλιώτικα από τα συνηθισμένα. Στην αρχή μπορεί να νιώσετε μια δυσφορία ή μια μικρή κόπωση, είναι το σώμα σας που προσαρμόζεται στα καινούργια δεδομένα. Μετά θα είναι πιο εύκολο και οι απαιτήσεις σας όλο και θα αυξάνονται. Και ποιος ξέρει, μπορεί μέσα σας να εκκολάπτεται ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων!