Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, γνωστή με την ονομασία «outdoor training», είναι μια σωματική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εκτός γυμναστηρίου,  χωρίς τη βοήθεια των σταθμικών οργάνων που βρίσκονται σε αυτά και των ευκολιών που παρέχονται (αποδυτήρια, ντους, τουαλέτες κ.α.).

Φυσικά τα περισσότερα από αυτά που φαντάζουν εμπόδια για την άσκησή σας λύνονται με το σωστό προγραμματισμό. Μια τσάντα πλάτης με ένα μπουκαλάκι νερό και μια πετσέτα λύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, αφήνοντας σας ανεπηρέαστους να απολαύσετε τη δραστηριότητά σας.

Η σωστή επιλογή του εξωτερικού χώρου και η κατάλληλη ώρα είναι επίσης κάποιες παράμετροι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας , καθώς ούτε μία βραχώδης περιοχή είναι το κατάλληλο μέρος για άσκηση ούτε ο μεσημεριανός ήλιος είναι σύμμαχος στην εξωτερική άσκηση.

Ένα μέρος με σχετικά επίπεδη επιφάνεια και φυσικά με σκίαστρα φαντάζει ιδανικό. Καλού κακού φοράμε ένα αθλητικό καπελάκι και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε!

Δεν θα πω πολλά για το τι σημαίνει να αθλούμαστε στο φυσικό περιβάλλον, όποιος  το έχει δοκιμάσει, δεν το αλλάζει με τίποτα! Είναι μια μοναδική εμπειρία να έχεις συντροφιά τους ήχους της φύσης και τη μυρωδιά του καθαρού αέρα. Ασκούμενοί μου δεν το αλλάζουν με τίποτα,σε κάποιους από αυτούς τους θυμίζει ακόμα και το χωριό που μεγάλωσαν!

Είναι και αυτή η αίσθηση ότι δεν γυμνάζεσαι μηχανικά και με αυστηρό προγραμματισμό που ένας κλειστός χώρος θα μπορούσε, αν όχι να προκαλέσει, σίγουρα να ενισχύσει. Στη φύση όλα είναι πιο χαλαρά, πιο όμορφα και πιο ελεύθερα.

Το σημαντικότερο από όλα και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα στο σώμα και το πνεύμα μας να είναι άμεσα μετρήσιμα, χωρίς να διαφέρουν από αυτά ενός γυμναστηρίου, πάντα με γνώμονα τη σωστή καθοδήγηση.